Toevoegen aan favorieten

In het kort

In het kielzog van het WK Robotvoetbal, de RoboCup, wordt er misschien wel een veel belangrijkere strijd gestreden: wie maakt de beste zorgrobot? In 2017 won TechUnited Eindhoven. Tijdens de RoboCup@Home nemen robots het tegen elkaar op in het uitvoeren van opdrachten. Zo moeten de robots gezichten herkennen, kunnen spreken en boodschappen sorteren. De missie van de wedstrijd is om innovatie te stimuleren, zodat deze robots in de toekomst echt mensen kunnen gaan helpen. De ontwikkeling is razendsnel!

Wat je gaat leren

Je gaat nadenken over hoe een robot in de zorg ondersteunend kan zijn. Wat kan de robot doen? Wat vraagt dat in de ontwikkeling? Wat betekent dit voor de zorgverlener? Wat willen we als samenleving?

 

 

Voorbereiding

Bekijk ter inspiratie hier het filmpje van de RoboCup@Home zoals deze door RTLZ is uitgezonden. Bij benodigdheden vind je website met informatie over zorgrobots. Naast deze website zijn er nog meer websites te vinden.

Werkwijze

Hoe kijken patiënten naar robots, en wat is het gevoel bij de zorgverleners? Iedereen ziet dat dat de zorg onder druk staat. Mensen worden steeds ouder en er zijn steeds minder handen beschikbaar.  Zijn er straks nog genoeg handen om de vele ouderen en zieken te verzorgen? Zorgrobots kunnen patiënten en zorgverleners helpen. Vaak is de taak van een robot om een oogje in het zeil te houden of om acht uur het journaal op te zetten. Zo kunnen zorgverleners meer tijd besteden aan de werkelijke zorg.

  • Hoe kijk jij er naar? Verzamel zoveel mogelijk informatie over robotica.
  • Hoe het zou zijn om afhankelijk te moeten zijn, waarbij het hebben van een robot jou toch ondersteunt en je daarmee de eigen regie kan blijven behouden?

Bespreek dit onderwerp met je collega`s of met je medestudenten en zet alle voor - en nadelen op een rij!

Benodigdheden

Klik hier voor een website met informatie over robots in de zorg.