Toevoegen aan favorieten

In het kort

De ontwikkelingen op het gebied van technologie gaan razendsnel. Ook rondom robotica gebeurt er veel en liggen er kansen voor de zorg. Maar er zijn ook vragen over de inzet van robotica. Hoe zorg je ervoor dat je op de hoogte bent van de mogelijkheden van robotica? Hoe verhoudt de robot zich tot het werk van de zorgprofessional en hoe zit het met het persoonlijke contact? In de Zorg voor Beter - werkplaats 'Zinvolle robotica in de zorg' gaat Vilans in samenwerking met Windesheim, samen met het veld, aan de slag met prangende vragen over, en ervaringen met zorgrobots. Er wordt verkend of robotica mogelijkheden biedt voor zorgmedewerkers en of een robot wenselijk is.

Wat je gaat leren

Welke robot het best past bij een cliënt is afhankelijk van diens niveau en de situatie waarin je de robot wilt toepassen. Het is belangrijk om vanuit de zorg in kaart te brengen aan welke wensen en eisen een robot moet voldoen. Dit kan je inzichtelijk maken met behulp van de tekening.

De mogelijke inzet van robots roept nog veel vragen op: Wat doe je als je cliënt in paniek raakt, kan de robot daar op inspelen? Durf je je helemaal over te geven aan een robot? Wie bepaalt of de robot betrouwbaar is en in gebruik wordt genomen? Bepaalt de zorgorganisatie dat, of heeft de cliënt en zijn mantelzorger daar ook een stem in? Hoe zit het met de financiering en hoe zorg ik dat ik op de hoogte ben van wat er is? Wat zijn jouw prangende vragen over de inzet van robotica?

Met deze lesactiviteit ga je nadenken over hoe jouw robot eruit zou kunnen zien en wat de mogelijkheden zijn om deze zinvol in te zetten.

Werkwijze

  • Je gaat een tekening maken van een zinvolle robot (zie het format bij benodigdheden).
  • Daarna ga je in een kleine groep met elkaar in gesprek waarom jij gekozen hebt van wat er zichtbaar  op de tekening staat.
  • Tevens onderbouw je de tekening met jouw meningen en benoem de randvoorwaarden.

Tips / trucs / leuke weetjes / variaties

Marike Hettinga, lector bij het lectoraat 'ICT innovaties in de zorg' van Windesheim heeft voor de werkplaats in kaart gebracht wat er nu mogelijk is m.b.t. robotica in de zorg. Klik hier voor haar presentatie.

Benodigdheden

Klik hier voor meer informatie over de werkplaats 'Zinvolle robotica in de zorg'.

Klik hier voor het format voor het maken van de tekening van jouw robot.