Toevoegen aan favorieten

In het kort

Het klinkt simpel, maar het is een geavanceerd concept, met grote gevolgen: slimme polsbandjes voor dementerende ouderen. Normaal gesproken komen ouderen met dementie op een gesloten afdeling terecht. Bij zorginstelling Tante Louise zorgen de polsbandjes ervoor dat ouderen hun vrijheid behouden. Ze openen deuren en geven een gps-signaal af, zodat de bewoners nooit zoek raken. Hoe klinkt jou dat in de oren?

polsbandje

Wat je gaat leren

Tijdens deze lesactiviteit ga je luisteren naar een radio-uitzending  van OUDstanding waar een medewerker, innovator, cliënt en een familielid hun verhaal en ervaringen vertellen over  deze zorgtechnologie.

Je verdiept je in slimme polsbandjes. Cliënten die normaliter op een gesloten afdeling verblijven krijgen hun vrijheid hiermee terug. Welke risico`s brengt dit met zich mee en voor wie zijn deze polsbandjes geschikt?

Voorbereiding

Voordat je begint te luisteren naar deze radio- uitzending is het raadzaam een rustige plek te zoeken en een koptelefoon of oordopjes te gebruiken. De uitzending staat bij benodigdheden.

Werkwijze

Je gaat de uitzending beluisteren ( 1 uur) en gaat nadien in tweetallen of groep het beluisterde bespreken. Spreek van te voren af wie het gesprek gaat leiden en welke dilemma`s je als thema de revue laat passeren. Voorbeelden van dilemma's zijn:

  1. Wat vind jij persoonlijk van deze zorgtechnologische toepassing?
  2. Welke risico`s zou jij kunnen benoemen?
  3. Probeer je in te leven dat een familielid van jou de keuze heeft :met of zonder polsbandje door het leven ? Waar zou jouw voorkeur liggen?
  4. Etc.......

Tips / trucs / leuke weetjes / variaties

Er zijn meerdere radio uitzendingen  van 'OUDstanding' met diverse thema`s over zorg op deze site.  Het is de moeite waard om ze eens te beluisteren en ze als thema in een groep te bespreken.

Benodigdheden

Klik hier voor de uitzending van OUDstanding.