Toevoegen aan favorieten

In het kort

Ethiek is nadenken over goed handelen. Centraal staat de vraag naar wat goed is om te doen in concrete situaties. Overal waar mensen samenleven en samen werken komt de vraag op naar hoe dat dan op een goede manier mogelijk is. Daar moet je het met de cliënt en je team over hebben en niet uit het oog verliezen dat ook iedere cliënt andere wensen kan hebben.

In het document vindt je naast inhoudelijke informatie ook opdrachten die je uit kunt voeren. 6 Keuzekaarten om jezelf te testen, kennis te vergaren en onderzoek te doen omtrent dit onderwerp.

Het thema 'Technologie in de zorg: multidisciplinair handelen en ethiek' is nummer 7 uit een reeks van 7 welke samen het totale keuzedeel Zorginnovaties en Technologie (K0138) omvat.

Wat je gaat leren

Bij het inzetten van zorgtechnologie spelen ethische overwegen een rol. Wat vind jij wat wel en niet kan? Maar wat wil de cliënt? Hoe kun je dan de eigen regie behouden? En wie bepaald wat ethisch verantwoord is? Hoe ga je om met de dilemma's die er zijn? Door de opdrachten uit te voeren word je er toe gezet om bewust na te denken wie in het proces de hoofdpersonen zijn, welke dilemma's je kunt ervaren en hoe je daar uit kunt komen.

Voorbereiding

Het is aan te bevelen om de inleiding uit het document te lezen voordat je verder gaat met dit thema (zie benodigdheden).

 

Werkwijze

  1. Lees de tekst uit de inleiding van het document.
  2. Nadat je de tekst hebt gelezen kun je de opdrachten laten maken die betrekking hebben op dit thema. Geef richtlijnen aan voor hoeveel opdrachten er gedaan  moeten worden. Op elke keuzekaart staat een indicatie vermeld over de tijdsduur van de opdracht.

Tips / trucs / leuke weetjes / variaties

Het Centrum voor Ethiek en Gezondheid ( CEG) signaleert ontwikkelingen op het gebied van gezondheid en zorg om deze op de ethische agenda van de overheid te plaatsen. Klik hier naar de site waar informatie te vinden is over dit thema.

Benodigdheden

Inleiding - literatuur - portfolio K0138