Toevoegen aan favorieten

In het kort

Wilt u meer weten over de mogelijkheden en onmogelijkheden die zorgdomotica bieden voor nachtzorg? Uit onderzoek blijkt dat de nieuwe generatie domotica de werkdruk van nachtzorgmedewerkers kan verminderen en de privacy en veiligheid van bewoners vergroten.

Wat je gaat leren

Zorgorganisaties passen technologie al tientallen jaren toe om de nachtzorg te ondersteunen. De afgelopen jaren is ‘intelligentie’ toegevoegd aan de systemen, waarmee u meldingen en alarmen interpreteert en filtert. Wij deden het afgelopen anderhalf jaar onderzoek naar wat implementatie van deze nieuwe systemen voor intramurale toezichthoudende domotica, voor effecten hebben op draagvlak, doelmatigheid en kwaliteit van zorg.

Voorbereiding

Dankzij nieuwe generaties domotica is het niet meer nodig om nachtelijke rondes te lopen. Uit de Vilans-onderzoeken binnen de ouderenzorg (dementiezorg) en gehandicaptenzorg blijkt dat de nieuwe generaties akoestische, sensorische en videobewaking het aantal loze meldingen flink kunnen reduceren. De white paper geeft inzicht in de mogelijkheden die zorgdomotica biedt voor de nachtzorg. We geven een overzicht van de verschillende typen en generaties zorgdomotica, die al in de nachtzorg worden toegepast of zouden kunnen worden toegepast. Vervolgens delen we de ervaringen die we verzamelden tijdens implementatie- en evaluatieonderzoeken in 2014 en 2015 en uit groepsgesprekken met zorgorganisaties. We sluiten de whitepaper af met een aantal tips voor de implementatie van nieuwe zorgdomotica.

Werkwijze

Neem de whitepaper door en maak een korte samenvatting van jouw bevindingen.

 

Tips / trucs / leuke weetjes / variaties

De gehandicaptensector gebruikt sinds jaren uitluistersystemen om bewoners ’s nachts op afstand in de gaten te houden. Dat betekent dat niemand meer in de buurt van de bewoners slaapt. Hoe veilig zijn deze systemen en welke rol heeft domotica in de nachtzorg? In de uitzending van Nieuwsuur op 15 oktober 2017 besteedden ze hier aandacht aan. Johan van der Leeuw is expert zorgtechnologie bij Vilans en weet alles van nachtzorg domotica.

Link naar de site Zorg op afstand in de gehandicaptenzorg; risico`s en alternatieven

Benodigdheden

White Paper Zorgdomotica