Toevoegen aan favorieten

In het kort

Wat is ethiek? Hoe kan aandacht voor ethische aspecten bij e-health bijdragen aan betere zorg? Welke ethische vraagstukken leven er op het gebied van e-health? In deze lesactiviteit schetsen we onze visie op de ethische kant van e-health.
afbeelding nictiz

Wat je gaat leren

Wat is ethiek nou eigenlijk? Het centrum voor ethiek en gezondheid (CEG) formuleert het als volgt: ethiek is nadenken over goed handelen. Centraal staat de vraag wat goed is om te doen in concrete situaties. Het reflecteren, het voeren van een gesprek, en het wikken en wegen heeft altijd betrekking op het handelen in de praktijk. Praktische vragen zijn het startpunt. Nadenken over het goed praktisch handelen is niet voorbehouden aan professionals of ethici. Ethiek is een vak dat wordt bedreven door ethici, maar je afvragen wat juist is, die ethische vragen raken ons allemaal. Raakt het jou?

Je gaat 2 praktische hulpmiddelen welke in het magazine benoemd worden , uitwerken in een voorbeeldsituatie, die jij hebt ervaren. Je kan in deze uitwerking aangeven waarom deze praktische hulpmiddelen voor jou van meerwaarde zouden kunnen zijn tijdens je werk.

Voorbereiding

Je kan je voorbereiden door het document te lezen: kennismagazine van Nictiz

"Het belang van ethiek bij e-Health"

Werkwijze

De kennismagazine van Nictiz waarin het belang van ethiek bij e-Health wordt uitgelegd, lees je zorgvuldig door. Daarna neem je vanuit je eigen ervaringen, een beroepssituatie in gedachten. Kies twee praktische hulpmiddelen die worden beschreven in het magazine welke je kan toepassen bij de beroepssituaties.

Onderbouw waarom je gekozen hebt voor deze hulpmiddelen. Ga in de komende periode de hulpmiddelen inzetten en evalueer na een afgesproken termijn hoe je dit hebt gedaan en welke meerwaarde of effect dit heeft gehad tijdens je werkzaamheden.

Ook zou je een praktisch hulpmiddel als agenda punt kunnen indienen tijdens een teamoverleg en het met elkaar bespreken of het wenselijk zou kunnen zijn het toe te passen in de praktijk.

Tips / trucs / leuke weetjes / variaties

In de kennismagazine staan ook vele artikelen en blogs!

 

Benodigdheden

link naar Nictiz magazine : Het belang van ethiek bij e-Health