Toevoegen aan favorieten

In het kort

Toezichthoudende domotica is technologie die wordt ingezet met als doel het bewaken en beveiligen van cliënten. Denk bijvoorbeeld aan deuren met een sensor die automatisch dichtvallen of opengaan; uitluistersystemen om te horen of alles goed gaat. Maar ook belmatten, bewegingsmelders, gps-trackers en camerabewaking. Het zorgt ervoor dat verpleegkundigen en verzorgenden niet altijd meer lijfelijk aanwezig hoeven te zijn bij cliënten. Cliënten kunnen alleen gaan wandelen, of zonder toezicht op hun kamer of in een huiskamer verblijven. Je gaat met je team / collega`s, de stellingen welke in de enquête gesteld zijn, bediscussiëren.

Wat je gaat leren

Aan de hand van stellingen ga je je verdiepen in de voor- en nadelen van toezichthoudende domotica. Welke morele dilemma's spelen hier? Je vormt je een beeld van hoe jij er tegenaan kijkt.

Voorbereiding

Het gebruik van toezichthoudende domotica biedt veel voordelen, maar kan ook juridische of ethische vragen oproepen. Het is goed om het daar in je team over te hebben. Bij benodigdheden vind je een aantal documenten die je ter voorbereiding door kunt nemen.

 

Werkwijze

Ga met de groep (of in subgroepen) in gesprek over de stellingen. Kijk waar je met elkaar over eens bent en waar je van mening over verschilt. Overleg met elkaar wat je met de uitkomsten van de discussie doet en wat dit betekent voor de zorg die je verleent. Je kunt ook een mindmap maken en deze zichtbaar ophangen.

Benodigdheden

Klik hier voor de enquête m.b.t. toezichthoudende domotica.

Klik hier voor de stellingen van de V&VN

Klik hier voor het document 'Toezichthoudende domotica: handreiking voor zorginstellingen' van het VUMC.