Toevoegen aan favorieten

In het kort

Eén van de meest ernstige en invaliderende aandoeningen van het zenuwstelsel. Welke technologische toepassingen zijn er voor deze patiënten? Het virtuele huis "ALS  Centrum" kan antwoord geven op die vraag!

Wat je gaat leren

Hoewel er wereldwijd onderzoek wordt gedaan naar de ziekte ALS, is de oorzaak tot op heden onbekend. Hoop op een toekomst – met een gemiddelde levensverwachting van 3 tot 5 jaar na de eerste symptomen – is er voor deze 1500 patiënten nog niet. Het relatief kleine aantal patiënten maakt dat onderzoeksbudgetten van de farmaceutische industrie en de overheid nihil zijn. Desondanks zijn er door onderzoek toch producten ontwikkeld die het mogelijk maken ALS patiënten te ondersteunen bij het dagelijks leven en handelen.

Welke dat zijn? Dat ga je ondervinden door de opdrachten te doorlopen.

Voorbereiding

Allereerst ga jij je verdiepen in het ziektebeeld 'ALS' door informatie hier over op te zoeken en door de volgende animatie te bekijken: ALS animatie

Wat zijn de symptomen en hoe wordt de diagnose gesteld?

Werkwijze

Na het bekijken van de animatie ga je op zoek naar nog minimaal 2 artikelen of filmpjes over het ziektebeeld ALS.

Vervolgens ga je het virtuele huis in. Hier kun je bekijken welke technologische hulpmiddelen er beschikbaar zijn voor ALS patiënten. Ook zie je hier welke ondersteuning deze kunnen bieden afhankelijk van het stadium van de ziekte.

Bezoek alle tours en kamers. Vertel in een (ingesproken of schriftelijk) kort verslag wat je is opgevallen.

Wat levert jou deze informatie op en zie je technologische toepassingen die ook ingezet kunnen worden bij andere ziektebeelden? Zo ja, benoem deze dan in jouw verslag.

 

Tips / trucs / leuke weetjes / variaties

Als toevoeging leuk om je te laten weten dat er door het ALS Centrum ook een app is gemaakt voor de psychosociale ondersteuning van naasten van patiënten met ALS.